Vinarija Jovac

Imanje vinarije

Nastanak imanja vinarije Jovac datira iz 1908. godine, kada se 60 ljudi udružilo za proizvodnju vina u Jovcu. Posle Velikog rata, izgradnja vinarije Jovac i Velikog podruma završena je 1922. godine.

Vinarija Jovac, sada potpuno rekonstruisana i lepša nego ikada, nalazi se u centru sela Jovac. Novozasađeni vinogradi nalaze se na samo 800 metara od vinarije, na obroncima planine Juhor u blizini plodne Moravske ravnice.

Površina
15 hektara
Zemljište
smonica, liskun
Nadmorska visina
250-300m
Zasad
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Prokupac; Tamjanika, Chardonnay, Sauvignon Blanc

Zemljište

Plodno zemljište u našim vinogradima odlikuje se dobrim mehaničkim sastavom koji omogućava uravnotežen razvoj naše loze. Bogat mineralni sastav ogleda se u autentičnom ukusu naših vina.

Klima

Prvi jovački vinari su znali da je mikroklima jedan od ključnih faktora kontrole u ​​proizvodnji grožđa i vina. Savršeno su postavili vinograd i odabrali sorte grožđa kako bi održali ravnotežu klima-tlo-sorta.

Grožđe

Birali smo sorte grožđa i adekvatne klonove koji najbolje odgovaraju našoj tradiciji, našem tlu i našoj klimi. Sadili smo kaberne sovinjon, merlo, kaberne fran, prokupac, tamjaniku, šardone i sovinjon blan.

Osunčanost

Sunčeva svetlost je neophodna za grožđe. Vinova loza transformiše energiju sunca u energiju koju ćelije mogu da koriste za rasti ili akumulaciju šećera. Položaj vinograda je takav da loza dobija sunčevu svetlost tokom celog dana.

Vinograd

Nagib zemljišta u našem vinogradu (između 10 i 30 stepeni) ima veliki uticaj na toplotni režim, osunčavanje i vlažnost zemljišta. Ovakav teren je veoma povoljan za uzgoj vinove loze i grožđa, ali i za proizvodnju vina visokog kvaliteta.

Vinarija

Vinariju Jovac su projektovale inspirisane arhitekte, gradili su je odabrani zidari uz podršku lokalnih vinogradara. Bila je ponos i dika Jovca od 1922. godine. Sada ponosno stoji obnovljena u svom nekadašnjem sjaju, sada još lepša nego ikada.

Vinarija Jovac

Lokacija

estate-location

Jovački vinogradi i vinarija Jovac nalaze se na 150. kilometru južno od Beograda, putem E-75 (Beograd – Niš) i na 12. kilometru južno od Jagodine (regionalni put R 217). Jovac se jednim delom naslanja na obronke planine Juhor, a drugim delom na plodnu Moravsku ravnicu. Obronci planine Juhor u blizini podnožja, gde se nalaze naši vinogradi, pokazali su se kao izuzetni za gajenje vinove loze u poslednjih nekoliko vekova.

Vinarija Jovac

Degustacija i obilasci

Povedite svoju porodicu i prijatelje i uživajte u bezbrižnom danu dok degustirate naša vina i obilazite našu vinariju i vinograd. Pripremili smo nekoliko opcija za degustaciju koje možete izabrati.

Vinarija Jovac

Korporativni i privatni događaji

Dozvolite našem ugostiteljskom timu da vam pomogne da organizujete vaš korporativni ili privatni događaj. Preporučujemo da nas kontaktirate što je ranije moguće kako biste obezbedili željeni datum događaja.

Vinarija Jovac

Venčanja u vinariji

Neka vam naš tim za ugostiteljstvo pomogne da organizujete venčanje iz snova. Preporučujemo da nas kontaktirate što je pre moguće kako biste obezbedili željeni datum venčanja.

Naša adresa

Kralja Aleksandra 103, Jovac, 35205 Ćuprija, Srbija